Royal Belgian Society

FAQ

  • Wat is er precies gebeurd met de firma Poly Implant ProthŤse (PIP)?

    Sinds begin de jaren 1990 commercialiseert deze firma in het zuiden van Frankrijk medische hulpmiddelen, waaronder borstimplantaten. PIP werd hierbij ťťn van de grootste producenten van implantaten ter wereld. 80 % van de productie was bestemd voor export : Europa, Latijns-Amerika, AziŽ, Ö Volgens de media wordt het aantal vrouwen ter wereld met deze borstimplantaten op 400.000 geschat.

    • Borstimplantaten zijn kleine ondoorlatende siliconen elastomeer "zakjes" (enveloppes) gevuld met silicone (in bepaalde gevallen fysiologisch serum). Deze worden achter de borst of achter de borstspieren geplaatst om twee verschillende soorten redenen: ter reconstructie (meestal voor borstreconstructies na een mastectomie omwille van kanker) en omwille van esthetische redenen (vergroting van het borstvolume). De eerste borstprothesen werden in de jaren 1960 geplaatst in de VS. Op heden kunnen we dus een vijftigtal jaren terugblikken op het materiaal en de chirurgische techniek.
    • In april 2010, wordt het Frans Agentschap voor de sanitaire veiligheid van gezondheidsproducten (AFSSAPS) voor de verdachte handelswijze van PIP gewaarschuwd, blijkbaar door een aangifte van een medewerker van de firma. Ter plaatse werd vastgesteld dat de firma PIP voor het vullen van de implantaten niet-conforme (industriŽle) siliconengel gebruikte in plaats van de veel duurdere "medical grade" gel. De firma werd onmiddellijk gesloten. De bedrijfsleiders werden direct gerechtelijk vervolgd voor zware oplichterij. Die dag dienden 2500 Franse patiŽntes klacht in. Het proces wordt in oktober 2012 verwacht.