Royal Belgian Society

Esthetische chirurgie

- De esthetische chirurgie is dus gericht op de correctie van “misvormingen” die geen afwijkingen zijn, maar variaties op de norm. Ze omvat twee hoofdgebieden:

  • De chirurgie van constitutionele misvormingen (grote neus, kleine borsten, ontsierende vetafzettingen…)
  • Verouderingschirurgie (verslapping van het gezicht, verschijnen van huidoverschot of rimpels)

- In het wetsvoorstel over het wettelijk kader van de uitoefening van de medische cosmetiek dat in het Belgisch parlement werd ingediend wordt esthetische chirurgie gedefinieerd als:

“elke chirurgische ingreep om iemands uiterlijk op diens vraag te veranderen om cosmetische redenen, zonder therapeutisch of reconstructief doel. Per definitie is er voor ingrepen van medische cosmetiek geen tegemoetkoming van de verplichte ziekteverzekering.”

- Net als de reconstructieve chirurgie heeft de esthetische chirurgie zich sterk ontwikkeld in de loop van de 20ste eeuw dankzij de vooruitgang van de anesthesie en het steeds verbeterende inzicht in de fysiologie en de anatomie van de weefsels. Nieuwe specialistische technieken, zoals het gebruik van implantaten (vooral silicone) of liposuctie, hebben een plaats verworven naast de klassiekere chirurgische methodes.

- Ook hier biedt het fundamenteel onderzoek uitzicht op tal van nieuwe mogelijkheden in de toekomst. Zo zal met name een betere kennis van de verouderingsmechanismen, de regeneratie en de littekenvorming van weefsels ongetwijfeld leiden tot grote verbeteringen op technisch en medisch vlak.