Royal Belgian Society

Niet-chirurgische esthetische geneeskunde

- Niet-chirurgische esthetische geneeskunde heeft dezelfde doelen als esthetische chirurgie: ze is erop gericht het uiterlijke voorkomen van een persoon, op diens verzoek, te wijzigen om esthetische redenen, zonder therapeutisch, noch reconstructief doel, maar uitsluitend via niet-chirurgische procedures.
De handelingen van niet-chirurgische esthetische geneeskunde worden per definitie niet terugbetaald door de verplichte ziekteverzekering.

- Niet-chirurgische esthetische geneeskunde is momenteel geen erkend medisch specialisme.

- De RBSPS ijvert voor de inrichting van een officiŽle opleiding die leidt tot een erkenning als medisch specialisme. De huisartsen die zich gaandeweg in deze discipline hebben gespecialiseerd en zich hebben verenigd in een (niet-chirurgische) Belgische Vereniging voor Esthetische Geneeskunde zouden in deze hypothese een welverdiende erkenning krijgen.

- In dat verband dringt de RBSPS erop aan dat de officiŽle benaming van dit specialisme "Niet-chirurgische Esthetische Geneeskunde" zou zijn, om verwarring met de titel Esthetische Chirurgie, een sinds tientallen jaren erkend specialisme, te voorkomen.

- De RBSPS is gekant tegen de idee dat beoefenaars die geen adequate chirurgische opleiding hebben genoten chirurgische ingrepen zouden mogen uitvoeren. Liposuctie is wel degelijk een chirurgische ingreep, zoals bevestigd door de Acadťmie Royale de Mťdecine (de Franstalige academie voor geneeskunde in BelgiŽ).