Royal Belgian Society

De kernboodschappen van de RBSPS voor de patiŽnten

- De schoonheidscultus en het nastreven van een aantrekkelijk lichaamsbeeld ongeacht de leeftijd zijn, onder meer onder impuls van de media, gaandeweg heuse maatschappelijke fenomenen geworden. Tegelijkertijd doet de handel in ďschoonheidsproductenĒ en ďcosmetische wellnessĒ de populariteit van de medische esthetiek toenemen.

- In dat verband willen de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische Chirurgie (RBSPS) en de Belgische Beroepsvereniging van Plastische Chirurgen (VBS) enkele belangrijke fundamentele principes met betrekking tot hun discipline in herinnering brengen:

  • Plastische chirurgie, en in het bijzonder ťťn van haar dochterdisciplines, de esthetische chirurgie, is een medische activiteit. Ze is nooit risicoloos.
  • Het is in geen geval een commerciŽle activiteit.
  • Elke handeling van (chirurgische of niet-chirurgische) invasieve medische esthetiek is onderworpen aan indicaties en contra-indicaties.
  • Elke handeling van (chirurgische of niet-chirurgische) invasieve medische esthetiek kan gepaard gaan met onverwachte neveneffecten of complicaties teweegbrengen.
  • Een behandeling plastische chirurgie vereist dus een pre- en postoperatieve begeleiding door de chirurgie die de ingreep uitvoert (en zijn team).
  • De patiŽnten moeten dus naar behoren geÔnformeerd worden over alle klinische (onder meer: indicaties, contra-indicaties, onverwachte neveneffecten, complicatiesÖ) en administratieve factoren (kosten, honoraria, eventueel geen tussenkomst van de sociale zekerheid en/of privť-verzekeringen enz.).