Royal Belgian Society

Onze persmappen

26.03.2014
De VLK campagne rond de terugbetaling van borstreconstructie

Brussel, 26 maart 2014 Ė De Vlaamse Liga tegen Kanker (VLK) startte op dinsdag 25 maart een campagne om borstreconstructies met eigen weefsel volledig te laten terugbetalen door het RIZIV. De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) juicht dergelijke acties toe, aangezien de vereniging dezelfde mening deelt dat borstreconstructie met implantaten of eigen weefsel alsook andere microchirurgische ingrepen toegankelijk en betaalbaar moeten zijn voor elke vrouw of man. ďElke vrouw moet voor een reconstructie kunnen kiezen en toegang hebben tot de techniek die voor haar het best past. Daarbij moet de patiŽnte correct geÔnformeerd, begeleid en geadviseerd worden, dit is de rol van de plastische chirurg.Ē legt Dr. Frans Missotten, Voorzitter van de RBSPS, uit.

Een borstreconstructie valt binnen het domein van de reconstructieve heelkunde en heeft niets te zien met esthetische heelkunde. De kern van het probleem is dat bij reconstructies met eigen weefsel Ė en andere microchirurgische ingrepen Ė het dikwijls gaat om heel complexe en tijdrovende ingrepen waarvoor de voorziene terugbetaling vanwege het RIZIV nog steeds ruim ontoereikend is. Zo heeft een recente studie[1] van Tim Damen van de Erasmus Universiteit te Rotterdam aangetoond dat de effectieve chirurgische kosten van een reconstructie met eigen weefsel ongeveer 4 maal hoger liggen dan wat er door het RIZIV vandaag in BelgiŽ wordt uitbetaald.

ďGelukkig hebben de meeste patiŽnten in BelgiŽ een bijkomende verzekering die het verschil tussen de reŽle kostprijs en het ontoereikende RIZIV-tarief bijpassen. De leden van de RBSPS stellen continu alles in het werk om de patiŽntes te informeren en hen zo goed mogelijk te begeleiden, ook wat betreft de klinische en administratieve aspecten.Ē voegt Dr. Frans Missotten eraan toe. Toch zijn er nog te veel mensen die tussen de mazen van het net vallen en voor die patiŽnten is er weldegelijk nood aan een meer globale oplossing. Men mag echter niet vergeten dat patiŽnten die om gegronde, financiŽle redenen de kosten niet kunnen betalen nu reeds in bijna alle centra in BelgiŽ de reconstructie aangeboden krijgen aan het RIZIV-tarief, na overleg met de sociale dienst van het ziekenhuis.

Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) zal binnenkort een studie starten naar de reŽle kosten van een borstreconstructie met eigen weefsel. De RBSPS verkiest het resultaat af te wachten van zulk een wetenschappelijk gefundeerd, professioneel onderzoek alvorens verdere stappen te ondernemen.

De RBSPS zal steeds constructief meewerken aan een open debat met alle betrokken partijen waarin gemeenschappelijk naar een oplossing gezocht wordt die de belangen van de patiŽnt behartigt. Dr. Frans Missotten besluit: ďEr moet echter vermeden worden om het Frans gezondheidsmodel achterna te gaan waar eigen weefsel reconstructies slechts met mondjesmaat worden aangeboden, aangezien chirurgen en ziekenhuizen niet langer bereid zijn om verlieslatende procedures aan te bieden.Ē[1] De studie van Tim Damen van de Erasmus Universiteit te Rotterdam is beschikbaar via volgende link http://repub.eur.nl/pub/26819/