Royal Belgian Society

Onze persmappen

19.06.2014
Esthetische chirurgie: eindelijk een Europese standaard voor een betere kwaliteit en meer veiligheid voor patiŽnten

Brussel, 19 juni 2014 Ė Vorige week werd de Europese standaard voor esthetisch chirurgische ingrepen gestemd door het Europees Comitť voor Normalisatie (CEN). Dr. Ivar van Heijningen, Nationaal Secretaris voor BelgiŽ van de International Society of Aesthetic Plastic Surgery (ISAPS) en bestuurslid van de Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) ligt mee aan de basis van deze standaard voor de kwaliteit en de veiligheid van de dienstverlening aan patiŽnten. Dit is goed nieuws voor patiŽnten.

ďAls een patiŽnt een esthetische operatie wil, dan verwacht hij dat de chirurg goed opgeleid is, gecertificeerd is en ethisch verantwoord te werk gaat,Ē aldus Dr. van Heijningen. ďDaarnaast vertrouwt hij er op dat de dokter de juiste procedure kiest om zijn verwachtingen te realiseren. Hij rekent er op dat zijn operatie in een veilige, geaccrediteerde kliniek plaatsvindt, waar men vertrouwd is met de procedures die bij esthetische chirurgie komen kijkenĒ.

De norm die nu van kracht wordt in 33 Europese landen biedt een set van criteria die essentieel geacht worden voor het verlenen van plastisch chirurgische ingrepen en spreekt zich uit over de competenties van de behandelende arts, het management van en de communicatie met de patiŽnten, de faciliteiten en de procedures. De richtlijn voorziet ook in aanbevelingen voor andere aspecten van goede praktijken.

De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie (RBSPS) is erg tevreden dat er eindelijk een Europese standaard is voor de kwaliteit en de veiligheid van de dienstverlening aan patiŽnten. "Deze Europese standaard vormt een erg belangrijke doorbraak in de voorlichting en de veiligheid van de patiŽnt. Het is namelijk uitermate belangrijk dat patiŽnten die een esthetische ingreep ondergaan volledig op de hoogte zijn van de competenties en kwalificaties van de uitvoerende arts,Ē aldus RBSPS-voorzitter Dr. Frans Missotten. De RBSPS hoopt dat deze nieuwe standaard in de verschillende Europese lidstaten de beleidsmakers zal inspireren bij het uitwerken van nationale regelgeving inzake erkenning en kwaliteitsbewaking van esthetische chirurgie.†† Specifiek voor BelgiŽ drukt de RBSPS de verwachting uit dat de nieuwe standaard kan leiden tot duidelijke richtlijnen voor ingrepen in privť klinieken en privť praktijken, alsook tot het opzetten van een centraal, publiek register van alle artsen en klinieken die zich bezig houden met esthetische behandelingen zodat patiŽnten vooraf de kwalificaties van de artsen kunnen verifiŽren.

In BelgiŽ zet de RBSPS zich sinds haar oprichting in voor deze problematiek en ligt de vereniging mee aan de basis van recente wetgeving, zoals met name het verbod op reclame m.b.t. medische esthetiek en de creatie van een wettelijk kader voor de esthetische chirurgie, waardoor de vereiste kwalificaties om ingrepen van esthetische, niet-chirurgische geneeskunde en esthetische chirurgie uit te voeren bij wet vastliggen.