Royal Belgian Society

Onze persmappen

23.09.2015
Beroep tegen wet over esthetische chirurgie verworpen

RBSPS verheugd over uitspraak Grondwettelijk Hof dat de vereiste vaardigheden bevestigt en reclame verbiedt

Brussel, 23 september 2015 Ė†De Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Esthetische en Reconstructieve Chirurgie (RBSPS) reageert verheugd op de uitspraak van het Grondwettelijk Hof met betrekking tot de regelgeving over de vereiste kwalificaties om esthetische chirurgie uit te oefenen en over het verbod op reclame voor esthetische handelingen. De RBSPS pleit namelijk al vele jaren voor een verbeterde patiŽntveiligheid, mede het resultaat van een erkende opleiding voor artsen en van objectieve en factuele informatie aan patiŽnten.

Na meer dan vijf jaar intensief overleg samenwerking met de politieke wereld en na drie wetsvoorstellen, is de†Koninklijke Belgische Vereniging voor Plastische, Esthetische en Reconstructieve Chirurgie opgelucht dat het Grondwettelijke Hof het beroep tegen de wet van 23 mei 2013 verworpen heeft. Alles begon in 2011 wanneer een eerste wet gestemd werd die een legaal kader schiep voor esthetische chirurgie. Deze wet moest komaf maken met praktijken†zoals de toekenning van kortingen, online affichering van prijzen, uitzending van realitysoaps, e.d. ter promotie van esthetische chirurgie. Een jaar later werd een tweede wetsvoorstel gestemd. Deze keer ging het om het invoeren van een regelgeving voor vereiste vaardigheden om medische, niet-chirurgische esthetische handelingen en esthetische chirurgie uit te voeren. Hiertegen werd beroep aangetekend door verschillende vzwís en door particulieren. Na een nieuwe aanpassing in 2014, bevestigt het Grondwettelijk Hof door het verwerpen van dit beroep dat de wettelijke regelgeving over esthetische geneeskunde en chirurgie wel degelijk grondwettelijk is.

PatiŽnten moeten, als gevolg van het invoeren van deze wet, voortaan ook grondig geÔnformeerd worden over alle medische aspecten van een esthetische ingreep, zoals voorwaarden inzake de gezondheidstoestand van de patiŽnt, gebruikte technieken en materialen, eventuele bezorgdheden en hoe artsen die proberen te voorkomen, revalidatie, etc. Ook aspecten van administratieve aard zoals kosten en honoraria dienen vooraf kenbaar gemaakt te worden. Iedere vorm van communicatie of actie die Ė op directe of indirecte wijze Ė medisch esthetische ingrepen promoot, is strikt verboden. Dit wettelijk kader laat toe om dubieuze praktijken, zoals misleidende en vergelijkende reclame, af te schaffen en het gebruik van financiŽle argumenten te verhinderen. Bovendien maakt deze wet een duidelijk onderscheid tussen twee disciplines: esthetische chirurgie en niet-chirurgische esthetische geneeskunde.

ďPatiŽnten die kiezen voor esthetische chirurgie, moeten niet alleen ten volle geÔnformeerd worden, maar hebben daarnaast ook recht op de beste kwaliteitsgaranties. De artsen moeten daarom goed opgeleid en competent zijn en de omgeving waar de ingrepen worden uitgevoerd, moet aan strenge veiligheidsnormen voldoen,Ē aldus†Dr. GaŽtan Willemart, Voorzitter van de RBSPS.†ďWe betreuren†elk initiatief dat mensen ertoe aanzet om een ingreep te ondergaan zonder degelijk geÔnformeerd te zijn en zonder er vooraf goed over na te denken. We zijn dan ook uiterst tevreden over de uitspraak van het Grondwettelijk Hof, dat ons steunt in onze strijd tegen dit soort wanpraktijken.Ē