Royal Belgian Society

Prof A. De Mey

Welkom op de website van de Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie.
De vereniging, die dit jaar haar 50ste verjaardag viert, speelt een zeer belangrijke rol in de opleiding en training van toekomstige plastische chirurgen.

De plastische chirurgie is geen nieuwe specialiteit. Ze bestaat uit de correctie van de contouren van het menselijke lichaam.

De correctieve chirurgie heeft tot doel aangeboren afwijkingen (malformaties), afwijkingen in textuur of contour en deformaties door veroudering te corrigeren.

De reconstructieve chirurgie heeft het doel structuren weder op te bouwen die afwezig of vernietigd zijn door trauma, ziekte of chirurgie.

De esthetische chirurgie die lange tijd in een slecht daglicht stond, kent op het ogenblik een snelle evolutie door het verdwijnen van taboes en het verbeteren van de chirurgische technieken.

De media aandacht wat betreft esthetische chirurgie leidt echter tot een commerciŽle drift die snel tot ernstige ethische problemen kan leiden.

De Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie wil benadrukken dat enkel volledig opgeleide en erkende chirurgen in staat zijn de diverse takken van de plastische chirurgie uit te oefenen.

Omdat geen enkele chirurgische specialiteit onderhevig is aan een resultatenverbintenis, is een degelijke opleiding van de chirurg essentieel.

In BelgiŽ houdt de erkenning van plastisch chirurg, na een 7-jarige opleiding geneeskunde, een minimum van 2 jaar algemene chirurgie in, gevolgd door 4 jaar plastische chirurgie in een gespecialiseerde dienst. Na deze 13-jarige opleiding, verkrijgt men het diploma van de universiteit dat nodig is voor het uitoefenen van het beroep.

Anderzijds, zoals het onontbeerlijk is dat de plastische chirurgie uitgeoefend wordt door erkende specialisten, moet ze ook uitgeoefend worden in een degelijke en goed uitgeruste omgeving.

In een poging een juiste en objectieve informatie te verstrekken en met het doel toekomstige patiŽnten in hun keuze van geneesheer te helpen, stelt de Belgische Vereniging voor Plastische, Reconstructieve en Esthetische Chirurgie U voor deze vernieuwde website te bezoeken waar U een antwoord op een groot deel van uw vragen kan vinden.

Nochtans is het onmogelijk alle aspecten te behandelen zodat enkele van uw vragen onbeantwoord zullen blijven.

Aarzel dan ook niet ons te contacteren,

Hoogachtend,

Professor A. De Mey
Past President, 2005